Węże do substancji spożywczych przeznaczone do kontaktu z produktami lub półproduktami spożywczymi. Wykonane są z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Posiadają warstwę wewnętrzną z mieszanek gumowych koloru białego, pozbawionych zapachu i smaku, a także z PVC, polietylenu i innych polimerów o dużym stopniu czystości, bez dodatku szkodliwych substancji (plastyfikatorów, napełniaczy, stabilizatorów, barwników etc.) pogarszających własności organoleptyczne produktów. W zależności od typu węża, przeznaczone są do substancji spożywczych takich jak woda pitna, mleko i jego przetwory, alkohole i soki owocowe, napoje, tłuszcze, oleje, itp. Mogą być stosowane również w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Poniżej znajdziesz przydatne informacje oraz produkty do substancji spożywczych:
Wymagania względem materiału wykonania warstwy wewnętrznej węża do substancji spożywczych >
Regulacje prawne dla węży do substancji spożywczych >
Wymagania względem materiału wykonania warstwy wewnętrznej węża
Wybrane węże do substancji spożywczych z naszej oferty
Węże do wody pitnej – wymagania
Jako wodę pitną, czyli wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, określa się: wodę w stanie pierwotnym lub po uzdatnieniu, przeznaczoną do picia, gotowania, przygotowania żywności lub innych celów domowych, dostarczaną z sieci wodociągowej, cystern, w pojemnikach i butelkach, oraz wszelką wodę wykorzystywaną do produkcji żywności.
Woda i jej instalacje podlegają specjalnym uregulowaniom – ogólnym, europejskim (dyrektywa 98/83/EC) oraz szczegółowym wymaganiom instytutu higieny w kraju, w którym wąż będzie eksploatowany. Gwarancją bezpieczeństwa w Polsce jest atest Państwowego Zakładu Higieny (PZH). Nadzór nad stosowaniem materiałów i wyrobów do wody pitnej prowadzi Państwowa Inspekcja Sanitarna. Materiały i wyroby z tworzyw, będące w kontakcie z wodą pitną stosowane w Niemczech powinny spełniać wymagania KTW oraz DVGW. W Wielkiej Brytanii obowiązuje certyfikat WRAS, natomiast w USA NSF-61. Te certyfikaty wydawane są przez odpowiednie instytuty i są uznawane w wielu krajach.
WODA BEZPIECZNA
Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi to woda bezpieczna:
Wąż do przesyłu wody pitnej zimnej oraz ciepłej – ACQUA ADTK
Warstwa wewn. | Gładki technopolimer o lustrzanej powierzchni |
Wzmocnienie | Oplot syntetyczny |
Warstwa zewn. | Niebieski technopolimer |
Temperatura pracy | Od -30°C do +90°C |
Elastyczny wąż tłoczny przeznaczony do przesyłu wody pitnej zimnej (+23°C) oraz ciepłej (+60°C). Jego biała, lustrzana powierzchnia wewnętrzna:
Warstwa zewnętrzna odporna na ścieranie, ozon oraz warunki atmosferyczne. Na życzenie dostępna wersja ssawno-tłoczna ze spiralą stalową.
Normy i wymagania:
Czyszczenie:
Montaż końcówek do węża
Końcówki do węży należy montować skręcanymi opaskami i obejmami zaciskowymi, mogą być również zaprasowywane przy użyciu tulei zaciskowych. Do węży do substancji spożywczych stosowane są przede wszystkim końcówki ze stali nierdzewnej AISI 316 i odpowiedniej, higienicznej jakości wykończenia powierzchni wewnętrznej.
Dowiedz się więcej:
Złącza nierdzewne higieniczne >
Czyszczenie węża
Wąż (z końcówkami lub bez) może być zdemontowany z instalacji i czyszczony osobno, przez przepłukanie, użycie środków czyszczących i dezynfekcyjnych, ewentualnie sterylizację. W przemyśle spożywczym stosowane są oprócz tego szeroko metody całej instalacji bez jej demontażu: