Wąż z PVC do substancji spożywczych wzmocniony spiralą z twardego PVC SPIRABEL®SNTS

Sprawdź dostępne parametry

Lekki, elastyczny wąż ssawno-tłoczny przeznaczony do wody, soków, napojów oraz innych produktów spożywczych. Brak ftalanów w materiale pozwala na użycie węża do przesyłu mleka i jego przetworów oraz alkoholi o stężeniu do 50% i temperaturze do +60°C. Niezalecany do olejów i tłustych substancji spożywczych. Wzmocnienie spiralą z twardego PVC, odporną na uderzenia, zapewnia dobrą wytrzymałość na podciśnienie i załamywanie się węża. Przezroczysta ścianka pozwala na łatwą kontrolę wzrokową przepływu. Gładka powierzchnia wewnętrzna redukuje straty przepływu i zapewnia łatwość oczyszczenia. Zewnętrzna powierzchnia węża jest także gładka, co ułatwia montaż końcówek za pomocą taśm lub opasek, redukuje uszkodzenia zewnętrzne w wyniku ocierania i ułatwia utrzymanie węża w czystości. W zastosowaniach nie dotyczących bezpośredniego kontaktu z żywnością (w przemyśle, budownictwie, rolnictwie) może być stosowany: 1) do lekkich chemikaliów, wody, szlamów i ścieków, innych płynów (bez tłuszczu, olejów i węglowodorów); 2) do powietrza, próżniowego przesyłu pyłów, proszków, granulatów i innych lekko ścierających substancji sypkich (nie tłustych).

Należy wtedy uwzględnić ścieralność oraz ewentualny problem elektryczności statycznej. Jako wąż wzmocniony jedynie spiralą z twardego PVC, nie posiadający oplotu, charakteryzuje się pewnym wydłużeniem pod ciśnieniem, co należy uwzględnić w zastosowaniu, szczególnie w temperaturach powyżej +40°C. Normy i wymagania: 1) Przemysł spożywczy, kontakt z żywnością: zgodny z wymaganiami europejskimi 1935/2004/EC i 10/2011/EU (płyny symulacyjne A, B, C i D1), 2023/2006/EC (GMP). Materiał węża: przezroczysty PVC. Wzmocnienie: spirala z utwardzonego PVC. Ciśnienie robocze: od 3 bar do 7 bar, w zależności od średnicy węża. Temperatura pracy: -15°C do +60°C.

Dodatkowe informacje:

KATALOG
Pobierz

SIEĆ SPRZEDAŻY
Sprawdź

SKLEP INTERNETOWY
Wejdź

ZAPYTANIE
Wyślij

Potrzebujesz pomocy w doborze właściwego produktu?